Jednym z najczęściej zadawanych pytań, jest pytanie: „co jedzą ci biedni wegetarianie?” – i chociaż wydawać by się mogło, że wiedza dotycząca diety bezmięsnej jest coraz powszechniejsza, to częstotliwość, z jaką pojawia się to pytanie, pozwala domniemywać, że wiele jeszcze czasu upłynie, zanim w społecznej świadomości ugruntuje się przekonanie, że różnice w posiłkach nie są aż tak drastyczne. Wegetarianie codziennie wykorzystują do przygotowania swoich potraw różnorakie owoce i warzywa, lubią również komponować je w formie sałatek.
Dobry skład przyprawy do sałatek
Jak wszystkie dania, również i te stworzone wyłącznie ze świeżych warzyw wymagają doprawienia. Najlepiej w tym celu sprawdzają się przyprawy do sałatek wegetariańskich. To od użytych przypraw zależy ostateczny smak potrawy, a przecież nikt nie chce jeść pokarmów niesmacznych lub jałowych, pozbawionych przyjemnego odziaływania na kubki smakowe. Z tego właśnie względu zawsze trzeba użyć czegoś, co podkreśli naturalny wyraz warzyw i płynące z jedzenia ich odczucia. Warto zwracać uwagę na skład przyprawy. Nie może to być skład, który zaprzecza idei zdrowego odżywiania, dlatego przede wszystkim nie może zawierać sztucznych dodatków, glutaminianu sodu oraz innych komponentów, których same nazwy brzmią nieapetycznie. Należy również zwrócić uwagę na zawartość soli – w niewielkich ilościach nie działa ona szczególnie niekorzystnie na organizm, ale nadmiaru zdecydowanie trzeba unikać. Najlepiej wybierać takie zestawy przypraw, w których nie ma soli w ogóle, ponieważ tej przyprawy można użyć w samodzielnym zakresie i w ilości, która będzie odpowiednia. Właściwie skomponowany zestaw ziół może zastąpić sól całkowicie, co również należy mieć na uwadze przy wybieraniu przyprawy. Jakie składniki powinny znaleźć się w najlepszym zestawieniu przypraw? Warzywne sałatki szczególnie lubią dodatek oregano, rozmarynu, kopru, majeranku, papryki słodkiej i ostrej, czosnku, natki pietruszki. To jednak nie koniec listy: dla zdrowia warto dodawać również czarnuszkę, kozieradkę i kolendrę.
Istotne jest również to, czy proporcje są odpowiednie. Zawartość ziół powinna być zbalansowana, aby żaden smak nie wybijał zanadto, ale każdy idealnie pasował. Zrównoważone proporcje to klucz do smakowego sukcesu, bez którego żadna sałatka nie będzie zachwycała nawet wybrednych podniebień. Dużą zaletą jest również to, że takiej kompozycji ziół można użyć również do innych dań. Z powodzeniem wzmocnią smak zup, grzanek albo pieczonych warzyw.