Picie herbaty, choć znormalizowane przez naszą kulturę, to tak naprawdę bogata, wielowiekowa tradycja, wywodząca się wprost z dalekich Chin. Dziś herbatę, podobnie jak kawę, często pijemy w biegu, spiesząc się do pracy, czy podczas przerwy na uczelni. Zapominamy przy tym, że spożywanie tego wyjątkowego trunku może być wyjątkowym rytuałem.
Jak pić herbatę?
Tradycyjne picie herbaty narodziło się w krajach dalekiego wschodu, najpierw w Chinach, by z czasem dotrzeć i do Japonii. Dzisiaj na kubek tego gorącego trunku stać właściwie każdego, jednakże warto pamiętać, że w ówczesnych czasach był to trunek przeznaczony dla wyższych klas. Pozwolić sobie na codzienne spożywanie herbaty mogli tylko nieliczni, dlatego też mniej zamożne rodziny spożywały herbatę tylko raz na jakiś czas, w przypadku odwiedzin ważnych gości, czy gdy trzeba było coś uczcić. W ten sposób herbata w dawnych Chinach stała się trunkiem wręcz ceremonialnym. Oczywiście aby w pełni delektować się smakiem napoju, potrzebne były odpowiednie akcesoria do picia herbaty. Pięknie zdobione, ceramiczne czarki, oraz specjalne naczynia do parzenia. Również dzisiaj tego rodzaju akcesoria mogą nie tylko zmienić zwykły, wieczorny kubek herbaty w mały rytuał, ale i znacząco poprawić jakość i smak napoju. Najlepszym na to przykładem są specjalne akcesoria do picia zielonej herbaty yerba mate. Rurki filtrujące nazywane bombilla, oraz drewniane bądź ceramiczne naczynia o nazwie matero, to podstawowe produkty umożliwiające cieszenie się smakiem tej egzotycznej herbaty w pełnej krasie.
Parzenie herbaty to coś więcej niż tylko zalanie suszonych liści wrzątkiem. To pochodzący sprzed wieków proces, do którego kiedyś przykładano ogromną wagę. Obecnie nie trzeba już robić z picia herbaty wielkiej ceremonii, jednak warto zaopatrzyć się w akcesoria, które poprawią smak i jakość trunku.