Samodzielne gotowanie przynosi wiele satysfakcji, szczególnie jeżeli robimy to z zamiłowania i lubimy eksperymentować. Włączanie do kuchni nowych produktów jest doskonałym sposobem na poszerzanie swojego menu i też szukanie nowych smaków.
Jak stosować pastę sezamową?
O sezamie słyszał każdy, chociażby mając na myśli popularne sezamki. Te małe przysmaki znały chyba wszystkie dzieci już kilka dekad temu. Jednakże z tych małych ziarenek można też zrobić zdrową i smaczną pastę. Jest ona bardzo prosta w przygotowaniu, zatem jeżeli nie chcemy kupować gotowej, to można ją samodzielnie przygotować. Jedyne co jest potrzebne, to nasiona sezamu, patelnia i blender. W celu uzyskania jednolitej masy o konsystencji masła, należy sezam wielokrotnie mielić, aż powstanie płynna masa. Jeżeli uprzednio nasiona lekko podprażymy na patelni, to uzyskamy głębszy i intensywniejszy aromat. Co ciekawe, pastę tahini można przygotować z sezamu łuskanego, niełuskanego, a nawet z czarnego. Gotowy krem sezamowy będzie się różnić nie tylko kolorem, ale też smakiem i zapachem. Jeżeli interesuje nas pasta sezamowa tahini cena jej jest stosunkowo niska, gdyż już za około dwadzieścia – dwadzieścia pięć złotych kupimy słoiczek dwustu mililitrowy. Jeżeli chodzi o jej zastosowanie, to najczęściej stosuje się ją do przygotowania humusu, tradycyjnej potrawy kuchni arabskiej. Jest to pasta z ciecierzycy, w której głównym dodatkiem jest właśnie tahini. Sprawdza się także jako dodatek do zup, mięs czy nawet deserów.
Obecnie na rynku znajdziemy przynajmniej kilkunastu producentów pasty sezamowej. W większości przypadków jest ona naturalna, przygotowana wyłącznie z nasion sezamu i można na niej zaobserwować warstwę oleju sezamowego, który wydziela się z powstałej masy.